FRUIT COMPOTE
q Fruit compote bermaksud
buah-buahan didalam sirap, ia sesuai di
hidang sewaktu sarapan, makan malam
sebagai pencuci mulut.
q Ia
terdiri daripada buah-buah bermusim, buah jenis keras dan buah-buahan
tropika yang dimasak bersama gula.Akan tetapi buah-buahan jenis lembut
tidak begitu sesuai kerana ia mudah lembik.Diantara yang sering
menjadi pilihan adalah buah epal, nenas, anggur , peach dan apricot.
PERSEDIAAN
AWAL MEMASAK
q Buah yang hendak digunakan mestilah
segar, berkualiti dan sesuai untuk di masak.
q Buah-buahan yang hendak digunakan
mestilah dibersihkan dahulu untuk membuang kotoran.
q Kulit buah perlulah dibuang terlebih
dahulu sebelum memasak. Kecuali buah peach, apricot dan anggur.
q Rendamkan buah tersebut di dalam air
garam untuk mengelakkan ia daripada lebam.( terutama buah epal)
BAHAN-BAHAN
UNTUK MEMBUAT FRUIT COMPOTE
GULA
q Datangnya daripada tebu dan sering
digunkaan sebagai pemanis dan bahan perasa.
q Dan bahan utama untuk membuat sirap,
Terdapt pelabagai jenis gula digunakan tetapi
sering digunakan adalah gula kastor.
q Gula kastor sering digunakan kerana
ia mudah larut . Untuk menjadi kan gula kastor, gula kasar perlu di kisar selama
beberapa minit dengan menggunakan mesin pengisar.
AIR
q Air amat penting didalam resipi fruit
compote, walaupun sukatan yang sedikit ia amat membantu untuk menjadikan sirap.
BUAH-BUAHAN
q Buah –buahan yang digunakan adalah
buah epal, buah tembikai, nenas, apricot,
dan buah peach. Buah jenis lembut
seperti strawberry, blueberry, kiwi
jarang digunakan kerana kurang
sesuai kerana ia mudah menjadi
lembik dalam jangka masa yang singkat.
RESIPI
FRUIT COMPOTE
150ml Air
50gm Sugar
1biji
Buah epal
10ketul
Tembikai (yang didadukan)
10ketul
Nenas (yang didadukan)
Cara penyediaanya:
1.
Masak
air bersama dengan gula didalam periuk
sehingga mendidih.
2.
Kemudian masukkan buah epal dan nenas , dengan menggunakan sudu, gaulkan buah-buahan
tersebut supaya air gula diserap serata.
3.
Bila
epal sudah lembut masukkan buah tembikai dan tutupkan periuk dan api.
4.
Biarkan
selama 5 minit, kemudian angkat dan hidangkan ke dalam mangkuk.
No comments:
Post a Comment